Τουρισμός & Πολιτισμός

Η πόλη

Η Μυτιλήνη, πρωτεύουσα του τρίτου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, της Λέσβου, χτισμένη αμφιθεατρικά αποτελεί μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Πήρε το όνομά της από τη μια κόρη του Μάκαρος, του μυθικού βασιλιά του νησιού.

Πόλη ζωντανή και πολύβουη, προορισμός για όλο τον χρόνο, με έντονη νυχτερινή ζωή, μπαράκια στην προκυμαία αλλά και μέσα στα στενά της, ταβερνάκια με ορχήστρες που παίζουν ρεμπέτικα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια και τόσα άλλα.

Το ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης σφύζει από ζωή τις πρωινές ώρες και προσφέρεται για αγορές αλλά και περιήγηση. Εμπορικά καταστήματα, μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα, ψιλικατζίδικα, κουρεία, καφενεία, παραδοσιακοί φούρνοι, ιχθυοπωλεία είναι, μεταξύ άλλων, το σκηνικό στην αγορά της πόλης.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ελληνικές πόλεις που έχουν λιμάνι, η δράση επικεντρώνεται στην προκυμαία. Επομένως, η Μυτιλήνη αποτελεί πόλο έλξης του νησιού. Η νυχτερινή ζωή, γεμάτη από φοιτητές επικεντρώνεται στα μπαρ στην προκυμαία, 12 μήνες το χρόνο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όμως, υπάρχουν πολλά μπαρ και κλαμπ, διάσπαρτα γύρω από την πόλη, έτοιμα να σας διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας!

Ο μεγαλόπρεπος ναός του Αγίου Θεράποντα ξεχωρίζει στην προκυμαία ενώ σύμφωνα με πληροφορίες είναι χτισμένος στη θέση του χαμηλοσκέπαστου τότε ναϋδρίου του Αγ. Θεράποντος. Στη δε Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου  φυλάσσεται το λείψανο του Αγ. Θεοδώρου του Βυζαντίου, πολιούχου της Μυτιλήνης.

Από τους Ταξιάρχες (Καγιάνι), και από άλλα υψώματα στα νότια της πόλης, θα έχετε  πανοραμική θέα της πόλης, η οποία διαθέτει και αρκετά πάρκα και πλατείες που λειτουργούν ως χώροι αναψυχής, όπως το πάρκο Αγίας Ειρήνης, ο Δημοτικός Κήπος, το πάρκο Καραπαναγιώτη, το πάρκο του Αγίου Ευδόκιμου στην περιοχή της Επάνω Σκάλας και το μικρό πευκόδασος κοντά στο Άγαλμα της Ελευθερίας, γνωστό ως «Τσαμάκια», δίπλα στην πλαζ του ΕΟΤ.

Οσο για τα αρχοντικά της Μυτιλήνης με τις μαρμάρινες σκάλες και τους μεγάλους κήπους,  θα τα συναντήσετε τόσο στη Σουράδα, περιοχή που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη, όσο και στο Κιόσκι, κοντά στην Επάνω Σκάλα και στο Κάστρο. Πολλά απ’ αυτά κατοικούνται ενώ άλλα έχουν μετατραπεί σε πολυτελείς ξενώνες.

Και αν θέλετε να κάνετε και μια βουτιά για να δροσιστείτε, κοντά στην πόλη είναι η πλαζ του ΕΟΤ στη νότια πλευρά του Κάστρου, οι «Καντίνες» δίπλα στο αεροδρόμιο, το Νησέλι (γνωστό και ως «Καρπούζι» από την ομώνυμη καντίνα που υπάρχει εκεί), η Χαραμίδα και ο Άγιος Ερμογένης (περίπου 20 χλμ. από  την πόλη). Στον παραλιακό δρόμο του αεροδρομίου είναι η Βίγλα, η Νεάπολη, ο Κράτηγος.

Χτισμένο επί Ιουστινιανού πάνω σε αρχαία ερείπια το Κάστρο της Μυτιλήνης εντυπωσιάζει με το μεσαιωνικό του χρώμα. Στο εσωτερικό του σώζονται η κατοικία των Γατελούζων, πολλές υπόγειες στοές, δεξαμενή, καταφύγιο ενώ ανάμεσα στα αξιοθέατα ξεχωρίζει το αρχαίο θέατρο στο λόφο της Αγίας Κυριακής, χωρητικότητας 15.000 θεατών. Για εσάς που θέλετε να έχετε μια εμπειρία περιήγησης στην περίμετρο του Κάστρου, ακολουθώντας τα ίχνη της βόλτας που λέγεται ότι προτιμούσε και ο Στρατής Μυριβήλης, μπορείτε να ξεκινήσετε από την προκυμαία του νότιου λιμανιού της πόλης (περίπου κοντά στην πλατεία Σαπφούς) και να κατευθυνθείτε προς το σύγχρονο Τελωνείο.

Συνεχίζετε προς τα Τσαμάκια, στα δεξιά σας (προς τη θάλασσα) θα δείτε ίχνη κτίσματος πάνω σε ένα βράχο, ο οποίος συνδέεται με ένα μικρό μονοπάτι με τη θάλασσα από κάτω. Συνεχίζοντας προς βορρά, βλέπετε θάλασσα και τις ακτές της Μικρά Ασίας, ενώ στα αριστερά θα συναντήσετε το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη, κάτω από τα τείχη του Κάστρου. Στην περιοχή του Κάτω Κάστρου, θα δείτε παλιά μουσουλμανικά σπίτια και ένα αναστηλωμένο οθωμανικό λουτρό (Χαμάμ), τα τείχη του Κάτω και του Μεσαίου Κάστρου. Κάτω από τα τείχη του Μεσαίου Κάστρου υπάρχει το υπόγειο εκκλησάκι της Παναγίας Γαλατούσας, που κρύβεται μέσα στο βράχο.

Μπορείτε να επιστρέψετε προχωρώντας στην παραλία της Επάνω Σκάλας μέχρι τη βόρεια άκρη της οδού Ερμού, την οποία στη συνέχεια θα ακολουθήσετε επιστρέφοντας προς το νότιο λιμάνι.

Δείτε το χρονολόγιο

Το συγκεκριμένο υλικό παρουσιάζει ειδικό ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχει πλήθος πληροφοριών, σχετικά με την εξέλιξη και διαμόρφωση της σύγχρονης αστικής πραγματικότητας, τις δημογραφικές και ιστορικές διαδρομές, αλλά και τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες της Μυτιλήνης του 20ού αιώνα.